Alle bedrijven met personeel zijn verplicht over een actuele een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) te beschikken. Door de RI&E worden risico’s op het gebied van ARBO in kaart gebracht. Het bedrijf moet aan de hand van de risico’s passende maatregelen nemen om de risico’s af te wenden. Omdat ieder bedrijf anders is, is de RI&E uniek voor iedere werkomgeving.
5 stappen van de RI&E
Een goede RI&E bestaat uit 5 stappen. Allereerst worden de risico’s in kaart gebracht. Als stap 2 worden de risico’s gewogen. Hoe groot is het risico dat het fout zal gaan. In een plan van aanpak staat beschreven welke maatregelen worden ingevoerd en wie hiervoor verantwoordelijk is.
Stap 4 is verplicht voor bedrijven met meer dan 25 werknemers. Een arbodeskundige toetst de uitkomst van de RI&E. Deze moet voldoen aan de wettelijke eisen. Bedrijven met minder dan 25 werknemers volstaan met een branche erkend RI&E instrument. Tenslotte moeten de maatregelen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Binnen een jaar moet het plan van aanpak zijn geëvalueerd. Hierna herhaald de cyclus zich opnieuw.
Wie voert de RI&E uit
Ieder bedrijf heeft tenminste 1 preventiemedewerker bij wie veiligheid en gezondheid van werknemers onderdeel is van zijn takenpakket. Deze medewerker stelt de RI&E op en maakt het plan van aanpak. Hierbij werkt hij nauw samen met de ondernemingsraad of met personeelsvertegenwoordigers. Desgewenst laat hij zich informeren of bijstaan door een arbodeskundige of arbodienst.
Bij bedrijven met minder dan 25 werknemers is het toegestaan dat de werkgever ook de preventiemedewerker is. In alle gevallen moet het rapport worden getoetst door een gecertificeerde arbeidsdeskundige of arbodienst. Werknemers mogen altijd de RI&E en het plan van aanpak inzien. Verschillende beroepsbranches hebben zelf een RI&E-instrument ontwikkeld om snel een relevante RI&E uit te voeren.
Rol van de werknemers
Het is niet verplicht maar wel verstandig om werknemers actief te betrekken bij het opstellen van het plan van aanpak. Door hun participatie zijn ze actief betrokken bij de noodzakelijke veranderingen op het gebied van veiligheid waardoor het draagvlak voor veranderingen groter zal zijn.
De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht als het gaat om het vaststellen van de RI&E. Zonder instemming kan de werkgever de RI&E niet uitvoeren. Hierdoor krijgt de OR vooraf inspraak over de inhoud van de RI&E en kunnen ze zelf verbeterpunten of aanvullingen aandragen.
Controle van de RI&E
De Inspectie SZW (Sociale Zalen en Werkgelegenheid) controleert de RI&E en het plan van aanpak. Is de uitkomst onvolledig dan zijn ze bevoegd om een waarschuwing geven. De inspectie zal de onvolledigheden omschrijven waarna de werkgever de RI&E maatregelen moet nemen. Doet de werkgever dit niet, of is er helemaal geen RI&E aanwezig, dan mag de SZW een boete uitschrijven.
Geef een reactie