Laten we meteen ter zake komen: kan een masker ons beschermen tegen het Coronavirus (COVID-19)? Wetenschappers en onderzoekers komen tot een gezamenlijke unanieme bevestigende conclusie: Ja dat kan! Waarschijnlijk ook in het geval van COVID-19/Corona, en met grote waarschijnlijkheid in de minder agressieve Coronavirussen. Wetenschappelijk bewezen zijn de volgende adviezen aan te raden: Voor preventieve bescherming is het raadzaam om wegwerpmaskers te dragen met ten minste het FFP2-beschermingsniveau. De FFP mondkapjes zijn geschikt voor bescherming tegen vaste en/of niet-vluchtige vloeistofdeeltjes. Om de verspreiding van het virus te beperken, moeten geïnfecteerde mensen wegwerpmaskers met beschermingsniveau FFP2 of FFP3 dragen zonder uitademventiel. In de omgang met geïnfecteerde personen adviseren wij wegwerpmaskers met beschermingsniveau FFP2 of FFP3, bij voorkeur zonder uitademventiel.
Welke verschillende mondkapjes zijn er?
In de Europese Unie zijn deze soorten maskers verdeeld in drie FFP-beschermingsklassen. Hoewel maskers van beschermingsniveau FFP1 nog steeds beter zijn dan chirurgische maskers, bieden ze niet de gewenste bescherming tegen virussen. Ze zijn bijvoorbeeld bedoeld voor timmerlieden die werken aan een lintzaag met een vacuümafzuigsysteem. Werknemers kunnen ze dragen om het grovere stof op te vangen, dat de stofzuiger niet kan opvangen. Of een metselaar kan ze voor het mengen van cement met een truweel aanbrengen, waardoor het stof wordt opgevangen.
Werkt een mondkapje om virussen tegen te gaan?
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat pas mondkapjes met Europees kenmerk FFP2 genoeg bescherming bieden om te worden ingezet in de preventie van het Corona Virus. De standaard FFP1 maskers, te herkennen aan de niet sluitende pasvorm bieden dus onvoldoende bescherming en zijn niet aan te raden. Kies voor maximale bescherming dus altijd voor een medisch mondkapje.
Alles over FFP2
Mondkapjes van beschermingsklasse FFP2 zijn geschikt voor werkomgevingen waarin schadelijke en mutagene stoffen aanwezig zijn in de lucht die we inademen. Ze moeten ten minste 94% van de deeltjes in de lucht opvangen tot een grootte van 0,6 μm en mogen worden gebruikt als de grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling niet meer dan 10 keer de concentratie bedraagt. Adembeschermingsmaskers van beschermingsklasse FFP2 worden bijvoorbeeld gebruikt in de metaalindustrie of in de mijnbouw. Daar komen werknemers in contact met aërosolen, mist en roken, wat op de lange termijn leidt tot de ontwikkeling van aandoeningen van de luchtwegen zoals longkanker en het risico op secundaire ziekten zoals actieve longtuberculose enorm vergroot. Onze maskers bieden ook extra bescherming tegen onaangename geuren op de werkplek dankzij het innovatieve uvex-filtersysteem met koolstoflaag.
Geef een reactie