Voor professioneel werk in de bouw moet vaak in hoogtes gewerkt worden. De twee voornaamste middelen om dit werk veilig te kunnen uitvoeren zijn in sommige gevallen ladders die voldoen aan specifieke EU eisen, en daarnaast rolsteigers. Ladders gebruikt men vooral om zichzelf te verplaatsen naar een hoger gelegen specifieke plek, zoals het dak – alwaar dakladders gebruikt kunnen worden. Anders wordt het wanneer er werkzaamheden aan de gevel bijvoorbeeld moeten plaatsvinden; om dan veilig te kunnen werken worden er steigers gebruikt. Het is dan niet toegestaan om te werken vanaf een ladder. In verreweg de meeste gevallen gaat het dan om rolsteigers.
Steigers inzetten
Rolsteigers zijn altijd zo ontworpen dat zij voor vele hoogtes veilig in gebruik zijn. Afhankelijk van het type werkzaamheden wordt er gekozen voor een brede of juist smalle steiger. De hoogte en breedte van rolsteigers kunnen dus zeer divers zijn. Rolsteigers zijn zeer praktisch, doordat de gehele steiger te verplaatsen is via wieltjes die vastgezet kunnen worden. Deze eenvoudige verplaatsing zorgt voor een zeer efficiƫnt gebruik tijdens werkzaamheden. Daarnaast werkt een rolsteiger ideaal, doordat je je vrijuit kunt verplaatsen en gemakkelijk overal bij kunt komen. Moderne rolsteigers zijn voorzien van tal van veiligheidsmaatregelen, zodat van een steiger afvallen tijdens werkzaamheden praktisch onmogelijk is gemaakt.
Rolsteiger kopen of huren
Rolsteigers zijn zowel te huur als te koop. Voor eenmalige werkzaamheden kan het daarom interessanter zijn om rolsteigers te huren. Bestaat je werk echter voornamelijk uit werken in de hoogte, dan is de investering in eigen rolsteigers beduidend interessanter. Koop (of huur) altijd rolsteigers bij een erkend bedrijf wat rolsteigers ontwikkeld naar EU vereisten, alleen zo kun je veilig en verantwoord te werk gaan.
Werkhoogte vanaf een rolsteiger
Er bestaan regels omtrent het werken vanaf steigers. Zo moeten steigers bijvoorbeeld verankerd worden bij een hoogte vanaf 8 meter. Daarnaast geldt er bijvoorbeeld een maximale hoogte van 22 meter als werkhoogte – dit houdt in dat de platformhoogte nog eens 2 meter lager ligt. Smalle hoge steigers kennen daarbij een lagere maximale werkhoogte, namelijk 14 meter. Informeer altijd goed naar de wettelijke toegestane hoogtes in per situatie.
Certificaat voor steigerbouw
Voor het opbouwen van steigers geldt sinds 2018 een verplichte certificering. Steigerbouwers dienen dus over een certificaat te beschikken voor het uitvoeren van deze werkzaamheden. Bedrijven die zich niet hieraan houden kunnen rekenen op een boete zodra de arbeidsinspectie hier achter komt. Buiten dat, mochten er ongelukken gebeuren doordat niet gecertificeerde de steiger hebben opgebouwd, dan zal dit vast en zeker consequenties hebben voor het bedrijf, evenals verzekeraars die de mogelijk ontstane schade niet zullen vergoeden.
Het certificaat voor steigerbouw is belangrijker dan gedacht. Het voorkomt dat personen uit laagbetaalde (EU) landen, zonder werkelijke kennis en ervaring een steiger opbouwen. Het behalen van een certificaat bedraagt om en nabij 200 euro.
Wie op professionele basis rolsteigers wil gaan gebruiken laat zich vooraf goed adviseren door de leverancier, zodat er aan alle veiligheidseisen voldaan kan worden.
Lees hier meer blogs.
Geef een reactie