Iedere werkomstandigheid is anders, met dat gegeven in ons achterhoofd bespreken wij het nut van werkschoenen. Zijn werkschoenen bijvoorbeeld verplicht? En welk soort werkschoen heb je dan nodig? Waar moet jij op letten bij het aanschaffen van werkschoenen? Daarnaast vertellen wij waarom werkschoenen een gewenste luxe is. De bovenstaande vraagstukken komen in onze blog aanbod. Lees hieronder verder:
Zijn werkschoenen verplicht?
Werk- of veiligheidsschoenen zijn niet altijd verplicht, behalve voor de mensen die in de bouw werken. In de bouw komen namelijk verschillende onveilige situaties voor. Wist je dat een werkgever zijn werknemers wel kan verplichten om werkschoenen te dragen. De voornaamste reden is veiligheid, want een ongeluk zit in een klein hoekje.
Daarnaast is voorkomen ook beter dan genezen, dus is het ook aan te raden om werkschoenen te normaliseren op de werkvloer.
Wat is PBM?
PBM staat voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Voordat een werkgever PBM verstrekt moet hij of zij er eerst voor zorgen dat andere risico’s vermijdt of beperkt worden. Zo moet er bij werken op hoogte verschillende vangnetten geplaatst worden. PBM geldt niet alleen voor werkschoenen, maar ook voor helmen, gehoorbescherming, beschermende kleding en beschermende brillen.
Welke werkschoenen heb jij dan nodig?
Voordat jij je werkschoenen gaat kopen is het goed om te weten dat er verschillende veiligheidsklassen zijn. Iedere klasse heeft zijn eigen richtlijn. Concreet zijn er 5 verschillende veiligheidsklassen, namelijk S1, S2, S3, S4 en S5. Logische wijs des te hoger de klasse des te meer de schoen voldoet aan de verschillende eisen.
Dat is niet het enige. Vandaag de dag zijn er tientallen verschillende soorten werkschoenen. Er zijn halfhoge-, dames-, heren- en hoge werkschoenen. Dit zijn slechts 4 voorbeelden uit het brede assortiment. Het is dus verstandig om te kijken welk soort schoen je nodig bent en welke voldoet aan jouw eigen wensen. Werkschoenen kopen is een hele klus, maar het zorgt wel voor ontzettend veel gemak op de werkvloer.
Verschillende kenmerken met ieder zijn eigen symbool
We gaven al aan dat er verschillende veiligheidsklassen bestaan omtrent werkschoenen. Je kunt werkschoenen ook classificeren aan de verschillende kenmerken en de daarbij behorende symbolen, zie onderstaand:
- P = Stalen tussenzool:
- C = Elektrische weerstand (niet geleidend):
- A= Elektrische weerstand (antistatisch):
- E = Energie absorberende lak:
- HI en CI = de mate waarin de schoen warm of juist koud blijft:
- WRU = waterdichtheid:
- HRO = Hittebestendige zool tot 300 °C.
Wie betaalt de werkschoenen?
Afhankelijk of de werkschoenen verplicht zijn dient je werkgever ze te betalen. Dit is per baan per sector verschillend. Er zijn natuurlijk uitzonderingen waardoor je je werkschoenen zelf moet betalen. Wil je werkschoenen dragen terwijl het niet verplicht is, dan betaal je ze zelf. Dit geldt ook als je de schoenen die de werkgever je geeft niet wil dragen of werkschoenen wilt kopen die duurder zijn dan het beschikbare budget vanuit de organisatie.
Het is altijd verstandig om dit onderwerp met de leidinggevenden te bespreken, want voorkomen is beter dan genezen. Hierdoor worden vraagstukken duidelijk en weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Want niemand zit te wachten op de gevolgen van een ongeluk, want waar mensen werken zitten ongelukken ook in een klein hoekje, zoals we eerder aangaven.
Categorie: Werkkleding.
Geef een reactie